10 Ocak 2014 Cuma

Suriyeli mülteciler park yapıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iktisadi kuruluşu bünyesinde olan İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş, park yapma, düzenleme projesinde çalışma izni ve sigortası olmayan Suriyeli mültecileri çalıştırıyor.

İstanbul’un  Eyüp İlçesi’ne bağlı Silahtar mevkisinde yer alan Nilüfer Parkı’nın yapımında Suriyeli mülteciler çalıştırılıyor. Haliç sahilinde yer alan, Miniatürk ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampusü’ne komşu olan  parkın yapımı için anlaşılan taşeron firma ERB Yapı, mültecilerin çalışması konusunda sıkıntılı bir durum olmadığını düşünüyor. Parkın Şantiye Şefi Yusuf Olgun’a göre piyasada çok fazla Suriyeli iş arıyor. İşçiye ihtiyaçları olduğunda Suriyeli veya Türk, ayırt etmeksizin kişileri işe aldıklarını söyleyen Olgun, “Paraya ihtiyaçları oldukları için günübirlik çalışmak isteyen çok sayıda kişi bize iş soruyor ve eğer o gün yapılacak ayak işleri varsa biz de çalıştırıyoruz” diyen Olgun, ayrıca, eğer herhangi bir alanda ustalığı olan Suriyeli varsa ve ustaya da ihtiyaç varsa, düzenli olarak da çalıştırabileceklerini belirtti. 

Bizim de işimize yarıyor!

Olgun, neden mültecilerin çalışma izni ve sigortaları olmadığı halde onları çalıştırdıklarını şu sözlerle ifade etti:

 “Bizim de işimize yarıyor açıkçası. Yapılacak ufak tefek iş olduğunda çalıştırıyoruz, iyi de çalışıyorlar ve işleri bittiğinde gidiyorlar. Sigorta yapmayı biz de istiyoruz ama TC vatandaşı olmadıkları için sigorta yapamıyoruz. Aslında sigorta çok da gerekli değil, zaten park işi olduğu için burada riskli bir durum yok.  

Başbakan tolerans gösteriyor, biz de gösteriyoruz

ERB Yapı Saha Mühendisi Gökçay Candaş’a göre Suriye’deki savaş ortamı sebebiyle Türkiye’ye sığınan mültecileri Başbakan görmezden geliyor. Candaş bu konuda, “Başbakan, ülkemize sığınan Suriyeli mültecilere tolerans gösteriyor ve onların çalışma izni olmadığı halde çalışmalarına göz yumuyor. Durum böyle olunca biz de tolerans gösteriyoruz ve onları çalıştırıyoruz” dedi.

Ne yapalım? Bırakalım da hırsızlık mı yapsınlar?

Piyasada çok sayıda iş arayan Suriyeli mültecilerin olduğunu söyleyen Olgun, mültecileri çalıştırma konusunda, “Adamlar savaştan kaçmış gelmiş buraya. Karısı çoluğu çocuğu hepsi aç. Çalışmak para kazanmak zorundalar. İş vermesek suç işlerler. Ne yapalım? Bırakalım da hırsızlık mı yapsınlar?” dedi.

Yasal düzenleme yapılması gerekiyor

Türkiye’de şu anda 700 binden fazla Suriyeli mültecinin olduğunu belirten Helsinki Yurttaşlar Derneği Mültecilik Koordinatörü Oktay Durukan bu sayının artacağını ve Suriye’nin durumundan dolayı bu mülteciler bir süre daha Türkiye’de yaşayacağını öngördüğünü belirtti. Şu anda Türkiye’deki mültecilerin kesinlikle yasal olarak çalışamayacağını belirten Durukan sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Mültecilerin yanlarında getirdikleri sınırlı sayıda kaynakları tükeniyor ve bitmek üzere. Bu insanlar savaştan kaçtı geldi ve geçinmekte zorlanıyorlar. Çalışıp kazanmaları ve ailelerine bakmaları gerekiyor.  Ancak çalışma izinleri olmadıkları için yasal olarak çalışamıyorlar ve kaçak olarak çalışmak için iş arıyorlar. Kimisi iş bulurken kimisi bulamıyor. Bulanlar da parasını ya alabiliyor, ya alamıyor. Ancak yasal çalışamadıkları için parasını alamayan da sesini çıkartamıyor. Bu insanların bir şekilde temel ihtiyaçlarının karşılanması önemli. Bu kişilerin yasal olarak çalışabileceği düzenlemelerin yapılması gerekiyor. 

Mültecilerin temel hakları için elimizden gelen yardımı yapıyoruz

Mültecilerin çalışma izni ve sigortası olmadan herhangi bir işte çalışmlarının doğru olmadığını söyleyen BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Ankara Yetkilisi Selin Ünal, “Mültecilerin temel hakları için gerekli yardımı yapıyoruz ve devletle birlikte çadırda kalan veya çadırsız kalan tüm Suriyeli mültecilerin sorunlarını halletmek için birtakım çalışmalarda bulunuyoruz” dedi. Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerinin nüfusunun fazlalığına dikkat çekerek “ Ancak devletin bu konuda yasal düzenlemelere gitmesi ve mültecilere yasal çalışma izni verilmesi gerekiyor. Sayıları çok fazla olan mültecilere sadece bizim yardımımız yetmeyecektir” dedi . 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder