10 Ocak 2014 Cuma

İstanbul Barosu önünde toplanan 400’e yakın avukat, tutuklu meslektaşlarına destek amacıyla Taksim meydanına yürümek isterken Galatasaray Lisesi önünde polis barikatıyla karşılaştı. 

Bugün akşam saat 19.00’da İstiklal Caddesinde İstanbul Barosu önünde toplanan avukatlar,  tutuklu meslektaşları için “Savunma yargılanamaz” yazılı pankartla Taksim Meydan’ına doğru yürüyüşe başladı. “Savunma susmadı, susmayacak”, “Her yer rüşvet, her yer yolsuzluk” sloganları atarak taksim meydanına yürümek isteyen ve aralarında Roma, Brüksel, Paris, Almanya, Amsterdam baro yöneticileri, CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın da olduğu kortej, Galatasaray Lisesi önünde TOMA’lar ve çevik kuvvet ekibiyle kurulmuş polis barikatıyla karşılaştı.  Burada emniyet yetkilileriyle görüşen Kocasakal, meydana kadar yürüyeceklerini ve meydanda basın açıklaması yaptıktan sonra dağılacaklarını belirterek emniyet amirinden yolun açılmasını istedi. Emniyet amiri aldıkları emir üzerine yolun açılmasının kesinlikle mümkün olmadığını ve geçişlerine izin verilmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine emri kimden aldıklarını soran Kocasakal, emniyet yetkililerine “Biz de sizin tarafınızdayız, adalet için, hukuk için buradayız. Bu kadar avukata saldıracaksanız buyurun saldırın, su sıkın, gaz atın ama anayasaya göre herkesin silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı var” diyerek barikatın kalkması için amiri ikna etmeye çalıştı. Emrin valilikten alındığını öğrenen Kocasakal, Vali Avni Mutlu’yu aradı, ancak telefonuna yanıt bulamadı ve barikat kalkmayınca basın açıklamasını korteje katılan bir aracın üzerine çıkarak Galatasaray Lisesi önünde yaptı. 

“Bu bir suçtur!”

Kocasakal aracın üzerinde yaptığı basın açıklamasında “Hepinizin bildiği gibi, Anayasa 2911 Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na göre herkesin önceden izin almaksızın, silahsız, saldırısız gçsteri yapma hakkı vardır. Taksim halka kapatılamaz. Hukuken bunun hesabını soracağız” dedi. Kocasakal Çağdaş Hukukçular Derneği’ne (ÇHD) bağlı avukatların suçsuz yere tutuklandığını ve yarın başlayarak iki gün sürecek mahkeme süresince de adliye önünde eylemlerine devam edeceklerini belirtti. Kocasakal, uygulanan barikatın utanç verici olduğunu ve kolluk kuvvetlerinin kanunsuz bir emri yerine getirdiğini vurgulayarak “Burada yurt dışından gelen birçok hukukçu meslektaşımız var. Onlara bu durumu açıklamak zorundalar. Çünkü yurt dışında polisler toplantı ve gösteri yürüyüşü yapanları engellemek yerine bu yürüyüş sırasında onları korumakla yükümlüler” dedi. 

“Vali aradı ama yine de izin yok”


Kocasakal’ın basın toplantısı sonrasında Vali Mutlu, Kocasakal’ı cep telefonundan arayarak görüşmek istedi. Telefonu yanıtlayan Kocasakal valiye; “Bu yürüyüş çok önemliydi. Biliyorsunuz ki biz İstanbul Barosu olarak yaklaşık 30 yıldır hukuk kurumuyuz. Anayasal ve yasal gösteri hakkımızı kullanmak istedik ama kanunsuz bir şekilde barikatlarla durdurulduk. Bunun sizin emriniz olduğu söylendi ama bir şeyi bilmenizi isterim. Hadi biz neyse dünyaya rezil olduk. Yabancı konuklarımız vardı Madrid, Barcelona, Amsterdam, Roma gibi birçok yerden ve daha da sayabilirim.Umarım bundan sonra böyle bir şey yaşanmaz. Biz bu durumda çok zedenelendik. Bu ayıp üzerimizde hep kalacak. Ama halen biz buradayız, eğer barikatın açılması için gerekli talimatı verirseniz emniyet amiri de burada” dedi. Ancak vali emniyet amirine herhangi bir talimat vermedi ve grup bir süre sonra olaysız bir şekilde dağıldı. 

1 yorum:

  1. merhaba, size ulaşabileceğim bir mail adresi yazabilir misiniz?

    YanıtlaSil